неделя, 26 юли 2009 г.

Антисемитизма в България

България е известна като страната, спасила своите евреи от концентрационните лагери през Втората световна война, въпреки съюзничеството си с нацистка Германия. Някои обаче я смятат за отговорна, за депортирането на евреите от окупираните по време на войната територии[1].

По времето след Освобождението сред някои хора се наблюдава негативно отношение към евреите, считани за българофоби и жестокосърдечни злоумишленици и вредители на християнския род. Авторът с псевдоним “Пейчин” (всъщност Иван Вазов) отбелязва еврейския произход на английския министър-председател Дизраели като го нарича "бездушен" и "злобен" "жид": „Тъй нагло Лорда с мирен вид/ свой взгляд министерски исказа,/ и като същий злобен жид/ към нази пълен бе с умраза,/ и тъй цинически, без стид очите на света замаза…“. Стихотворението завършва с възгласа: „О, Англио, защо ли днес/ бездушен жид те управлява[2].

В „До Чикаго и назадАлеко Константинов пише:

"В тези железници се срещаш освен това с безподобно отвратителни жидовски фигури, които, щом те подушат, че си българин, считат за непременна обязност да ти изкажат своето съчувствие към нашата политика, да похвалят гения на нашия народ и неговите водители, да пуснат някои псувни по адреса на нашите врагове и да ти поласкаят националното самолюбие чрез едно сравнение със сърбите... И да чуваш ти един Ицик, ама не онзи, румънския Ицик, който е казал: "Нам време съ мъ свадеск ку гуверну русеск" - онзи е добродушен, ами Ицик Цвиблман или Мойше Келенкопф да ти изказва братско съчувствие!... Да го цапнеш по разлигавената доброжелателска мутра!... Е, приятно ли е да четете такива прелести?..."

В днешни дни известни „разобличители на световния еврейски заговор“ са Волен Сидеров, Георги Ифандиев и д-р Емил Антонов.

2 коментара:

  1. Има и други, но най се старае Волен Сидеров!! Ифандиев пък с удоволствие плюе по приятелите и съучениците си евреи. Какво да правиш. Да не говорим за невежите, които участват във форумите.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще изкараш невежи Иван Вазов, Алеко Константинов, Любен Каравелов ... 30 г. еврейска власт започнала с планът за икономически геноцид Ран–ът на евреина Луканов и сие, после евреина Соломон Паси ни вкара в НАТО, евреина Станишев ни вкара в ЕС на евреина Сорос, който пък е решил да циганизира и да унищожи българската нация, после защо се надигал антисемитизма. А народа е приспан, подложен робия и загива ...

    ОтговорИзтриване