неделя, 26 юли 2009 г.

Обзор на ситуацията в Близкия изток

Събитията се развиват неимоверно бързо. Някои от нещата, които се случиха след последния ми обзор, са: победата на Барак Обама в президентските избори в САЩ; световната финансова криза и последиците от нея; нарастваща световна рецесия и първата зимна война на Израел. Бих искал да прочета някои стихове.

Най-напред в Исая 8:9,10: “Строшете се, народи, бъдете разломени, и (чуйте всички, които сте в далечни страни!) опашете се; но ще бъдете разломени; опашете се; но ще бъдете разломени. Съветвайте помежду си, но съветването ще се осуети; говорете дума, но тя няма да стои; защото Бог е с нас.”

Последната фраза тук на иврит е „Иману-Ел” (Емануил) – Бог е с нас.

След това бих искал да прочета от пророк Еремия 25:30-32: Затова, пророкувай ти против тях всички тия неща, като им кажеш: Господ ще изреве свише, и ще издаде гласа Си от светото Си обиталище; ще изреве силно против паството Си; ще извика, като ония, които тъпчат грозде, против всичките жители на света. Екотът ще стигне и до краищата на света, защото Господ има съд с народите; Той ще се съди с всяка твар, ще предаде нечестивите на нож, казва Господ. Така казва Господ на Силите: Ето, зло ще излезе от народ към народ, и голям ураган ще се подигне от краищата на земята.”

Искам да сравня това с Откровение 5:5: “Но един от старците ми каза: "Недей плака: ето лъвът, който е от Юдовото племе, който е Давидовият корен, превъзмогна, за да разгъне книгата и да разпечата нейните седем печата".

Това е картина на възнасянето на Месията, който седи от дясно на Величието в слава и царува. Това е картина на абсолютната победа на Господ Исус.

И накрая ще прочета отново от Стария Завет от книгата Второзаконие 31:8: “Господ, Той е, който ходи пред тебе, Той ще бъде с тебе; не ще отстъпи от тебе нито ще те остави; не бой се нито се страхувай.”

В този обзор ще разгледам изборите в САЩ и резултатите от тях и какво вещаят те за бъдещето, финансовата криза, икономическите проблеми и нарастващата рецесия в света. И въпросът за милион долара е: Ще се подобрят ли нещата? Ще се върнем ли към предишната стабилност? Ще се спра и на появата на Антихрист в бъдеще и, разбира се, на войната в Газа.

Изборите в САЩ. Барак Обама е първият афро-американец, който спечелва президентските избори. Удивително е, че Обама спечели, като се има предвид колко малко знаем за него. Все още има неотговорени въпроси за етническия му произход, за това къде е израснал и как е приел християнството. Има толкова много въпроси и интересното е, че американският електорат, който обикновено не е наивен, избра човек, за когото знае толкова малко. Има доста загадки около корените и произхода му. Това, с което той успя да докосне душата на американците, бе невероятно успешната дума “Промяна”, която стана мото на кампанията му. Може би американците са уморени от войната, от жертвите в Ирак и Афганистан... и думата “промяна” ги грабна. Интересно е, че много млади хора гласуваха за Обама именно заради тази “промяна”. Само че това, което Обама е направил досега, не е промяна, а връщане към ерата на Клинтън. Може би бъдещето ще покаже каква промяна Обама имаше предвид.

Обама избра за свой вицепрезидент Джоузеф Бидън и трябва да кажа, че всеки път, когато слушам този човек или го гледам по телевизията, имам усещането за ужасен мрак. От добри приятели научих, че той е силно анти-християнски настроен, но не до радикалност. Изборът на Хилари и Бил Клинтън, които също ще имат влияние върху решенията на новия президент, е не по-малко интересен.

Какво ще донесе всичко това? За света като цяло, за Израел в частност и за юдео-християнските ценности? Трудно е да се каже. Смятам, че Обама има доста ясно изразено мнение по редица въпроси, свързани със сигурността, тероризма и т.н.

Но не съм много сигурен относно бъдещето на юдео-християнските ценности. Например за мен е странно, че в продължение на 20 години Обама е бил член на църквата на определен пастор, чиито послания ме ужасяват. Не мога да си представя какво е било обръщането му към християнството. Мисля, че е важно, обаче, това, че Обама каза, че ще работи за специалните взаимоотношения между Израел и САЩ. Вярвам, че той е искрен в това, но дали обстоятелствата, и по-конкретно ООН, няма да променят това, остава да видим занапред.

Хилари Клинтън открито заявява, че е приятел на Израел. Тя е много либерална, както са и повечето й еврейски приятели. Но поне за себе си и в очите на света тя е считана за приятел на Израел, като същото важи и за Бил Клинтън.

Няколко думи за световната финансова криза. Това е световен феномен. Започна в САЩ и Великобритания и се разпростря по целия свят с изключителна сила. Мои приятели от финансовия свят казаха да очакваме доста “големи имена” (фирми, компании) да изчезнат през 2009 г. Скоростта, с която това вече се случва, е удивителна. Известни имена изчезват поради банкрут или ликвидация.

Като че ли това не бе достатъчно, но се твърди, че един много уважаван еврейски финансист Бернар Мадоф е ограбил благотворителни организации, семейни тръстове и други инвеститори с близо 50 млрд. долара. Тези твърдения породиха вълна от антисемитизъм в САЩ и Канада, а войната в Газа добави масло в огъня.

Сред всичко това и в светлината на много предупреждения на финансови експерти, естествено е да си зададем въпроса: Ще има ли завръщане към финансова и икономическа стабилност? Това е въпрос, който всъщност търси корена на проблема. Ако коренът на проблема е общество, което е основано на принципа “никога, никога”, т.е цялото общество живее на кредит – може би 700 или 800 млрд. ще помогнат. Но ако виждаме като корен на цялата тази криза разделянето на Обещаната земя, всички тези опити за преодоляване на кризата ще се провалят. Всъщност те просто ще добавят към проблема. Откъде ще се вземат тези големи суми пари? Отговорът е прост: ще ги напечатат. И само след година две ще имаме огромна инфлация.

Малко са християните, които осъзнават важността на завета, който Бог направи с Авраам, за който четем в Битие 15 и 17. Важно е да отбележим, че този завет бе условен и белег на завета бе обрязването. Ако християните смятат този завет за архаичен, остарял и без връзка с настоящето, какво друго остава да отхвърлим като излязло от употреба? Например, какво казва Божието Слово относно хомосексуализма, аборта, евтаназията и толкова много други неща? Трябва ли да отхвърлим всичко това и да се опитаме да модернизираме църквите и синагогите? Според мен разделянето на Обещаната земя, към което се стреми светът, е причината за промените в климата, за пожарите, за наводненията, за ураганите, за земетресенията, за вулканите, които виждаме през последните години. Това е и в корена на финансовата криза. Ако използваме думите на Еремия, Господ се съди с нациите. Като че ли Господ е станал враг на нациите.

Божието Слово е много ясно и категорично и където и да погледнем в Новия или Стария завет, виждаме предупреждения за последните дни – знамения като огън, кръв и дим, каквото и да означава това. Имаме предупреждения и за слънцето, луната и звездите. Сам Господ каза, че сърцата на хората ще премалеят от страх в очакване на това, което ще сполети земята. Това са само някои примери за това, за което говори авторът на Посланието към евреите – разтърсване не само на земята и всичко в нея – политика, общество, религия и т.н., но и на небесата. Мисля, че всичко това ни рисува доста ясна картина за края на света – нещо, което е Божие дело, а не дело на Сатана, и за което е отговорен Бог, а не падналият човек, въпреки че падналият човек и Сатана могат да бъдат използвани за предизвикването на всичко това.

Също както язвите в Египет – най-напред те не бяха толкова силни, но постепенно интензитетът им се увеличи, докато в крайна сметка резултатите бяха катастрофални и завършиха със смъртта на първородните. Това впоследствие доведе до раждането на Израел като нация и отварянето на Червеното море трябваше да го доведе в пустинята, където ако бе останал верен, само след няколко седмици – максимум 2 години – щеше да влезе в Обещаната земя. Но вместо това отне 40 години. Според мен всичко, което се случва в света, е свързано с разделянето на Обещаната земя.

В реч наскоро Джордж Буш описа себе си като „първия американски президент, който призова за създаването на палестинска държава и лобира за разрешението на проблема, включващо съжителството на две държави една до друга. Това бе най-важният приоритет на моя мандат. С цел да спечелим доверието на израелските лидери, ние ясно заявихме, че палестинската държава не може да се роди от тероризъм. Ние подкрепихме премиера Ариел Шарон и смелото му изтегляне от Газа...” и т.н. Мисля, че това определи съдбата на САЩ и не мисля, че Барак Обама ще промени тази политика. Мисля, че той ще бъде 100% за създаването на палестинска държава, каквато е позицията на израелското правителство. Гордън Браун многократно е заявявал, че подкрепя създаването на палестинска държава и според него няма друго разрешение. ЕС и нашите лидери имат същата позиция. Всички участници в тази инициатива се смятат обвързани с принципите, приети на конференцията в Анаполис и т.нар. Пътна карта.

Според мен светът няма да се върне към предишната стабилност, а напротив, нещата ще се влошават.

Трябва да отбележим, че за трета поредна година Израел минава през година на суша. Галилейското езеро е на най-ниското си ниво. Това не е учудващо предвид корумпираното правителство, което имаме. Премиерът ни бе разследван по най-малко пет обвинения, свързани с корупция. Министърът на финансиите ни също бе разследван по подобни обвинения. Имахме президент, срещу когото бяха повдигнати пет обвинения в изнасилване – въпреки че трябва да отбележим, че сегашният президент възстановява репутацията на президентската институция. И, разбира се, цялата ни администрация подкрепя създаването на палестинска държава. Израел ще остане напълно беззащитен – не само Газа, но и Западният бряг и дори Голанските височини ще се превърнат в развъдник на тероризъм, което ще доведе до война и дестабилизация на Близкия изток.

Можем да охарактеризираме Пътната карта с думите на Еремия – „Мир, мир, а няма мир.” Слепите лидери водят народа към ямата. Ако Пътната карта успее, Бог ще изпълни словото Си, изговорено преди 4000 години: „онези, които те кълнат...”. Думите, използвани тук на иврит са две. Когато става въпрос за кълненето от страна на народите срещу Израел, е използвана дума, която означава „презирам, злословя, омаловажавам и т.н.”, но когато става въпрос за това, че Господ ще прокълне онези, които кълнат Израел, думата използвана в този случай означава „унищожение”.

На кръстопът ли се намират нациите? Или сегашните проблеми са просто една временна криза, която ще отмине? Смятам, че всичко това много лесно може да доведе до появата на Антихрист. Дори бегъл прочит на Откровение 13 и 14 свързват появата на Антихрист с разрешенията, които той ще предложи за справяне с финансови, икономически, политически, социални и религиозни проблеми.

Очевидно е, че светът не може да предложи разрешение на настоящата ситуация, независимо дали става дума за Близкия изток или за проблемите с исляма, или за икономическите проблеми. Светът е отхвърлил Божието Слово и Неговите принципи. Той е отхвърлил Евангелието и истинското свидетелство за Исус. Бог ще даде на нациите точно онова, което те искат: Антихрист.

В тази връзка ще прочетем думите на апостол Павел, които той изговори чрез Святия Дух в 2 Солунци 2:8-12: “и тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си, тогава, чието идване се дължи на действието на сатаната, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят. И затова Бог праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа, та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали истината.”

Искам също така да се спра върху войната в Газа. На 27 декември в 11:30 сутринта започна първата зимна война на Израел. (Войните, в които Израел е участвал, никога не са били през зимата). Само за 3 минути около 80 самолета нанесоха около 100 удара срещу Газа. Това бе в отговор на над 8 години палестински атаки с ракети и снаряди, изстрелвани срещу еврейски общности в южен Израел. От 2001 г. насам, над 10 000 ракети са били изстреляни от Газа срещу Израел, като само през 2008 техният брой е 3200. Дори по време на „примирието”, между 19 юни и 19 декември 2008 г., бяха изстреляни 538 ракети. Жертвите са над 28, а ранените 1000. Около 1 000 000 евреи се намират в обсега на ракетите през последните месеци и много от тях прекарват голяма част от времето си, понякога цели дни, в бомбоубежища. В началото обсегът на тези ракети не беше много голям, но след 27 декември те достигнаха Беершева, която се намира на 40 км от Газа, Кирият Гат, Ашкелон, Ашдод и дори Гадера, която се намира още по-далеч от Беершева.

Това показва, че „Хамас” използва примирието, за да се превъоръжи с още по-усъвършенствани оръжия. „Хамас” вече използва ракети „Град”, направени в Иран и усъвършенствани „Кассам”, произведени в Китай. Израел разруши над 40 тунела, използвани за контрабанда на оръжие, чрез които тези ракети достигат Газа.

От стотиците жертви в Газа се смята, че повече от половината са бойци на „Хамас”. Трябва да отбележим, че Израел прави и невъзможното да предупреждава цивилното население за атаките. Израелската армия дори се е обадила на шейх Раян да предупреди него и четирите му жени да излязат от сградата, която ще бомбардират. Те отказаха, заявявайки, че искат да бъдат мъченици. Израел пускаше над Газа стотици брошури, предупреждавайки, кои сгради ще ударят – сгради, от които се изтсрелват ракети. Не съм чувал нито една армия да прави това по време на война.

Световните медии обвиняват Израел за използването на прекомерна сила. Какво очаква света? „Хамас” е жесток, подъл и демоничен враг, който иска да унищожи Израел. „Хамас” няма да се откаже и следователно Израел не може да се откаже.

Организации като „Хамас” са виновни за това, че християнското население на Витлеем от 80 е спаднало на 20% и тези 20% живеят в постоянен страх и дискриминация. Това са арабски християни! Същото е и в Рамала. В Газа „Хамас” води систематична кампания срещу християните. Тя е виновна за убийството на Рами Аяд през април 2007г., който притежаваше християнската книжарница на Библейското общество в Газа. През следващата година редица християнски институции бяха бомбардирани в Газа.

Нито BBC, нито SKY NEWS, нито CNN съобщиха за тези нападения. Като че ли медиите си затварят очите, когато стане въпрос за преследването на християни и разрушаването на християнска собственост.

Интересното е, че вниманието на световните медии винаги е насочено върху Израел и неговите действия, но незнайно защо не отразяват жестокостите, които се извършват в Конго или Дарфур, например. Дори звезди от Холивуд са се натоварили с този проблем, за да научи светът какво се случва. Смята се, че във войната, която се води в Судан, са били избити 20 млн. души – някои от тях подложени на ужасна смърт, разпъване на кръст, продавани в робство... Може би трябва да повярваме, че африканците са друг вид хора и е приемливо да вършат тези неща?! Това е абсолютен двоен стандарт, който се прилага спрямо Израел и останалите държави. Защо светът не обръща внимание на тези неща?

Светът не бива да забравя, че в крайна сметка Израел се изтегли напълно от Газа, евакуирайки 21 еврейски заселища и още 4 в Западния бряг, разкопа 48 гроба и премести телата на починали евреи, за да не бъдат осквернени, разруши 58 синагоги и т.н. Израел загуби милиони долари селскостопанска продукция, очаквайки някакво разбиране от страна на палестинците. Вместо това Газа бе превърната в развъдник на тероризъм и омраза към Израел. Там се обучава армия, чиято единствена цел е да унищожи Израел. Газа е център на най-злостна и фанатична пропаганда. Израел никога не е очаквал това. Това е съвършен пример за думите на Еремия: “Мир, мир, а няма мир”. Съмнително е дали нашите лидери осъзнават това. Според мен в случай на създаването на палестинска държава, т.нар. Западен бряг и Голанските височини ще се превърнат в “Газа”. Световните лидери са слепи за истинската същност на войнствения ислям.

Но войнственият ислям не е само малък страничен проблем на исляма. Той е сърцето на исляма и набира все повече сили и влияние. От години в исляма се наблюдава обновление и съживление. Влиянието му се разраства и той има свои поддръжници и активисти в целия свят. Предстоят ни доста бурни дни. Явно е, че световните лидери са на едно мнение – че единственото разрешение е създаването на палестинска държава. Световните лидери са слепи и за Махмуд Аббас, когото те наричат умерен палестинец, а който в действителност е съставител на поетапното унищожение на Израел, което бе прието като официална политика на ООП през 1974-75 г.

Голанските височини са най-стратегическата военна област в целия регион. Това е плато, от където се вижда всичко. Ще бъде абсолютна лудост Израел да се откаже от Голан. Някои палестински лидери ни обещават, че ще живеем в мир с палестинската държава. Но какво ще стане, ако се проведат избори и “Хамас” спечели, както се случи в Газа? “Хамас” няма да преговаря с нас. Няма за какво да преговаря. Ето защо те говорят единствено за прекратяване на огъня, по време на което се превъоръжават. Целта е “в крайна сметка да ви унищожим. Ще чакаме, докато това се превърне в постижима цел, а междувременно вие трябва да приемете нашето прекратяване на огъня и да живеете в “мир” с нас, докато станем готови да ви ликвидираме”.

Това е абсурдно. Нито една страна в света няма да търпи подобно положение. Така че според мен, от човешка гледна точка, нещата не изглеждат добре. От Божествена гледна точка, можем да сме изпълнени с надежда и светлина. Не се съмнявам в Господа и Неговото слово: “Онзи, който пази Израиля, няма да задреме, нито ще заспи.” Това е ключът към оцеляването на Израел и към спасението на Израилевия дом.

Какво можем да кажем за близкото бъдеще? Тези обзори са голямо предизвикателство за мен, защото на следващия ден нещата може да са остарели. През последната година събитията се развиват с такава скорост, че всичко е много несигурно и е трудно да се предвиди какво следва.

Да вземем например войната в Газа. Имаме правителство, което не е абсолютно единно. Подобна бе ситуацията по време на войната в Ливан – като че ли нашите лидери не могат да бъдат единодушни. Това влияе върху цялата нация, ние просто не знаем къде стоим. В началото лидерите ни казваха, че няма да има примирие, че ще продължим докрай, докато ракетите спрат. Мога да кажа за Ехуд Олмерт, че се върна към предишната си енергичност, когато беше млад лидер на Ликуд и беше с ясно изразени позиции. Но въпреки това всички помним какво се случи по време на войната в Ливан преди две години, когато Израел претърпя поражение и враговете ни злорадстват и досега.

В заключение можем да кажем, че се нуждаем от молитвите ви, нуждаем се от доверието ви. Това, което очакваме, е Бог да възтържествува в ситуацията, в която се намираме.

През цялото това време Иран – непреклонният враг на Израел – продължава с ядрената си програма, със сигурност радвайки се, че световното внимание не в върху него. Иран е най-сериозният фактор. Наскоро, по време на последните дни от мандата си, Джордж Буш каза, вярвам пророчески, че ако светът продължава да не обръща внимание на ядрената програма на Иран, ще се окаже изправен пред трета световна война. Мисля, че това е много точно. Не става въпрос само за Израел. Според думите на самия Аятола Кумейни – идеологът на ислямската революция в Иран – Израел е само трамплин към завладяването на света, но първо трябва Израел да бъде отстранен. Това е целият проблем – Израел изглежда някак непоклатим. Иран вярва, че Аллах ще му даде победа над Израел и затова продължава с ядрената си програма.

"Но Бог”: В моя дом имам малка дървена плоча, на която е написано “Но Бог” Често я гледам и си припомням... Врагът може да извърши най-лошото, на което е способен, и всичко може да изглежда безнадеждно, „Но Бог”. А Бог е експерт в това да обръща ситуация, която изглежда безнадеждна, в такава, която води към освобождение и спасение.

Така че, скъпо Божие дете, не се отчайвай в молитвите си, но застани на стражата си като един, който се моли за мира на Ерусалим. Имаме нужда от помощта ти.

Спомням си една история, записана в книгата „Яков, когото възклюбих”. Там се разказва за Остин Спаркс, който в младостта си отишъл да посети един възрастен вярващ, Божий мъж и служител – д-р Ф.Б. Майерс. Когато пристигнал в дома му, икономката го завела в кабинета на д-р Майерс и му казала, че той ще дойде след малко. Остин Спаркс се огледал наоколо сред книгите, които били в библиотеката на доктора и видял една дървена плоча, на която били написани две думи: „Погледни надолу”. Той си помислил: „Надолу? Никога не съм чувал това. Обикновено християните казват погледни нагоре.” Когато д-р Майерс дошъл, г-н Спаркс го попитал: „Защо „погледни надолу”, а не нагоре?” Д-р Майерс казал: „Това е въпрос на позиция. Ако си в Христос, ти седиш с Него в небесни места и гледаш надолу, но ако се намираш под ситуацията, единственото, което можеш да направиш е да погледнеш нагоре.” Г-н Спаркс никога не забравил това.

Мисля, че това е единственият начин, по който можем да третираме проблемите, в които се намираме. Независимо дали става въпрос за финансовата криза, промените в климата, или отдалечаването на западните нации от Божието Слово, или отстъплението на Църквата, или омразата към Израел и очернянето му в медиите – единствената посока, в която можем да гледаме, е надолу, от положението на седнали с Христос в небесни места.

Бог има цел и тази цел ще бъде постигната, каквото и да става. Всичко е на Божието време – не по-рано и не по-късно. Ето защо можем да имаме увереност в Господа.


Източник: http://cfibul.daznam.com/index.php?q=bg/node/9

Няма коментари:

Публикуване на коментар