неделя, 26 юли 2009 г.

Мартин Лутер - АНТИСЕМИТ и ЕРЕТИК

За евреите. Факт е, че Хитлер в “Моята борба” го цитира и го назовава велик реформатор. Лутер е цитиран и от други нацисти, особено на неговия рожден ден, на която дата е организирана Kristalnachte /Кристалната нощ/. Не е случайно, че са избрали неговия рожден ден, за да горят еврейски синагоги в Германия, да опустошават еврейски магазини. На около 60 годишна възраст, Лутер написва книга, изпълнена с омраза към евреите. Ето няколко цитата:
“Ако аз трябваше да кърщавам юдеин, бих го закарал на някой мост на Елба, бих окачил камък около врата му и бих го бутнал с думите: “Кръщавам те в името на Авраам.”
“Синагогите им трябва да се палят.”
“Или Бог трябва да е несправедлив, или вие, юдеи, нечестиви и безбожни. За около 15 века вие сте раса, отхвърлена от Бога.”
“Какво трябва ние, християните да правим сега с тези покварени и прокълнати хора – юдеите? Ще дам моя верен съвет: Първо, трябва да опожарим синагогите им… после да разбием и разрушим къщите им… после да ги изгоним от страната.”
“Техните домове /на юдеите/ трябва да бъдат разбити и разрушени. Те трябва да бъдат поставени под един покрив или в конюшня, като циганите, за да могат да разберат, че те са нищо повече от мизерни пленници.”
“Нещо повече, те не са нищо друго освен крадци и разбойници, които няма ден в който да хапнат залък или да облекат и един конец, които не са откраднали и отмъкнали от нас чрез средствата на тяхното проклето лихварство. Така те живеят от ден на ден, заедно с жените и децата им, чрез кражба и грабеж, като архи-крадци и разбойници в най-неразкаяна увереност.”
“Не съм ли ви казвал, че юдеин е такова благородно, скъпоценно бижу, което когато пръдне, Бог и всички ангели танцуват?”

Еретичните му учения: Мартин Лутер рече:
“Идиотите, сакатите, слепите, немите са хора в които дяволите са установили себе си: и всички доктори, които лекуват такива немощи, при все че те произхождат от естествени причини, са неграмотни дръвници…”
“Разсъдъкът е най-големият враг, който вярата има; той никога не помага на духовните неща, но – най-често – се бори с божественото Слово, отнасяйки се с презрение към всичко, което произлиза от Бога.”
“Сред всички други опасности на земята, няма друга по-голяма от богато надарения и находчив разум… Разумът трябва да бъде заблуждаван, заслепяван и разрушаван.”
“Нашите тела са винаги открити за сатана. Болестите от които страдам не са естествени, а дяволски магии.”
“Дяволът наистина не е точно доктор, който е придобил степени, но той е много обучен, голям експерт във всичко. Той не е вършел работата си в продължение на хиляди години за нищо…”
“Този глупак (Коперник) желае да обърне цялата наука на астрономията, но светите писания ни казват, че Иисус Навин заповядал на слънцето да спре, а не на земята.”
“Ние трябва толкова упорито да се прилепим към светът, разкрит чрез евангелието, че дори да видя ангели от небето идващи върху мен да ми казват нещо различно, не само не бих се изкушил да се усъмня в една дума, но бих затворил очите си и запушил ушите си, защото те не заслужават да бъдат гледани или чувани.”
“Който желае да бъде християнин, трябва да откъсне очите си от своя разум.”
“Каква вреда би имало, ако човек каже една добра здрава лъжа в името на доброто и за християнската църква… една лъжа от необходимост, полезна лъжа, ефикасна лъжа, такива лъжи не биха били срещу Бога, Той би ги приел.” (in a letter in Max Lenz, ed., Briefwechsel Landgraf Phillips des Grossmuthigen von Hessen mit Bucer, vol. 1.
Лутер за жените:
“Словото и делата на Бога са напълно ясни, че жените е възможно да бъдат единствено или съпруги или проститутки.” (Works 12.94)
“Дори да се изтощават и износват от раждането, няма значение, нека раждат деца докато умрат, затова те са тук.” (Works 20.84)
“Бог създаде Адам собственик и господар над живите създания, но Ева развали всичко, когато го убеди да постави себе си над Божията воля. Така вие жените с вашите трикове и измами водите мъжете в грях.” ("The bondage of the Will," 1527)
“Когато бях дете имаше много вещици, и те омагьосваха и добитък и мъже, особено деца.”
“Аз не бих имал състрадание към тези вещици, бих ги изгорил всички.”
“Дяволът може толкова съвършено да възприеме човешка форма, когато желае да ни измами, че ние можем да лежим с нещо, изглеждащо като жена, от истинска плът и кръв, и въпреки това то да е самият дявол във форма на жена. Същото е и с жените, които може да мислят, че с тях в леглото е мъж, а това да е самият дявол и като резултат от тези връзки често се раждат дяволчета – половин смъртни, половин демони.”
“Колко често демони на име Никс влачат жени и момичета във водата и там имат сношения с тях, с ужасяващи последици.”
“Жените имат малък и тесен гръден кош и широк ханш, затова трябва да си останат вкъщи, да седят мирни, да пазят дома и да раждат деца.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар